Eerste fietstunnel voor Noord-Zuid in Helchteren

De eerste, zichtbare werken aan de Noord-Zuid vanaf Helchteren starten volgend jaar met de aanleg van een veilige fietstunnel. Tegen eind van dit jaar moet het onteigeningsplan van de gronden voor de tunnel klaar zijn. De weg wordt letterlijk opgehoogd, om een 'onderdoorgang' voor fietsers te maken.

jforier

Het doortrekken van de Noord-Zuid in Hechtel-Eksel schiet goed op. Nu komt er ook voorzichtig schot in de werken richting Houthalen-Helchteren, met de plannen voor een fietstunnel onder de baan Hasselt-Eindhoven in Helchteren. Dat moet één van de omstreden zwarte punten in Limburg aanpakken.

"Nu is het voor fietsers vaak erg gevaarlijk om de weg over te steken. Het gaat in feite om een onderdoorgang: de weg wordt opgehoogd en het fietspad gaat daar onderdoor. Je kan dus van de ene kant naar de andere kijken. Een kwestie van veiligheid, want op die manier heb je sociale controle, kan je zien wat er in de tunnels gebeurt," zegt ingenieur Herman Swillen van Wegen-Limburg.

De werken zouden volgend jaar van start gaan, tegen eind van dit jaar moet het onteigeningsplan klaar zijn. Volgens de laatste stand van zaken zou het niet gaan om de onteigening van woningen, maar enkel van grond. Ook de definitieve locatie van de fietstunnel ligt nog niet vast. Er wordt nog onderhandeld over drie mogelijke inplantingsplaatsen: ter hoogte van Molenheide, aan brouwerij Ter Dolen of aan de spoorwegbedding in Helchteren. Die laatste locatie zou de voorkeur wegdragen, ook omdat het fietspad daar rechtstreeks kan aansluiten op het fietsroutenetwerk Kempen en Maasland.

Voor de fietstunnel wordt de weg in feite omhoog getrokken en opgehoogd. Die werken zullen uiteraard voor de nodige hinder zorgen op de drukke baan Hasselt-Eindhoven. Swillen: "We gaan natuurlijk trachten om die hinder zo beperkt mogelijk te houden. Er wordt gedacht aan een lokale verbreding, om het verkeer toch behoorlijk te laten verlopen. Hoe dat concreet zal verlopen, moet nog uitgewerkt worden."

Ook het prijskaartje staat nog niet vast. In een brochure van de Vlaamse gemeenschap krijgt middenstandsorganisatie Unizo-Limburg alvast verduidelijking bij de plannen.

Een datum voor de verdere doortrekking van de Noord-Zuid is er nog niet. "We hebben er ook niets meer van gehoord, van de kabinetten van Dewael en Stevaert," bevestigt burgemeester D'Oultremont.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer