Drie en vijf jaar cel voor dodelijke vechtpartij Real

Drie jonge Luikenaars die in februari vorig jaar betrokken waren bij een dodelijk gevecht in de omgeving van dancing Real in Tongeren, zijn gisteren door de correctionele rechtbank van Luik veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot vijf jaar.

jforier

De beklaagden, die in Luik terecht stonden, zijn vier jonge Walen die het op 2 februari vorig jaar in de buurt van de Tongerse discotheek Real aan de stok kregen met een groepje jongeren. Eén van hen, een 22-jarige Tongenaar, liep daarbij zware verwondingen op. Zijn vriend, de 21-jarige Güven Cakiroz, liep een ernstige hoofdwonde op die hem later die dag fataal zou worden. De vier Franstalige beklaagden werden in verdenking gesteld van opzettelijke slagen met de dood tot gevolg maar zonder de intentie te doden, en werden na een procedureslag - ze wilden in het Frans berecht worden - verwezen naar de correctionele rechtbank van Luik. Volgens de deskundige werd het slachtoffer minstens vier keer met een voorwerp zwaar op het hoofd geslagen.

De openbare aanklager vorderde geen straffen tegen het viertal. Hij bleef immers bij zijn standpunt dat de rechtbank zich onbevoegd moest verklaren. Tijdens de tweede zittingsdag van het proces had de deskundige er namelijk op gewezen dat het slachtoffer geslagen werd met een deegrol en een knuppel die de verdachten nog tijdens het incident uit het auto hadden gehaald. De aanklager vond het dan ook bewezen dat de beklaagden mét voorbedachtheid handelden en dus voor een assisenhof moeten verschijnen.

De rechtbank bleef echter bij zijn standpunt, achtte de voorbedachtheid niet bewezen en veroordeelde gisteren drie van de vier beklaagden tot een gevangenisstraf. De aanstoker van het gevecht - hij had voordien aan de uitgang van de dancing klappen gekregen en trommelde zijn vrienden op voor een wraakactie -, werd tot vijf jaar cel veroordeeld, waarvan uitstel voor het niet uitgezeten gedeelte. Voorwaarde is dat hij de slachtoffers vergoedt. De tweede beklaagde, de jongere die de meeste klappen uitdeelde, werd veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief. De derde kreeg drie jaar celstraf met uitstel voor het niet uitgezeten gedeelte. Ook hij moet de slachtoffers vergoeden. Een vierde jongeman werd vrijgesproken.

De rechtbank veroordeelde de jongeren tot de betaling van 2.756 euro materiële schade aan de moeder van het dodelijke slachtoffer en tot het betalen van 12.400 euro morele schadevergoeding.

De halfzuster kreeg 2.480 euro morele schadeveroeding toegewezen. De jonge Tongenaar die bij het gevecht zware verwondingen opliep, kreeg een provisioneel bedrag van 500 euro toegewezen. Er is ook een deskundige aangesteld om na te gaan in welke mate hij een blijvende invaliditeit heeft opgelopen.

Verwacht wordt dat het openbaar ministerie tegen het vonnis in beroep zal gaan om de zaak alsnog voor een assisenhof te brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer