Hoorzitting windturbines lokt 27 buurtbewoners in Tongeren

Donderdagavond zakten 27 buurtbewoners van het industrieterrein Tongeren-Oost af naar het Parochiecentrum in Mal voor de hoorzitting i.v.m. windturbines. Schepen van economie Eddie Box, Eddie Steensels (Interelectra) en Guido Kwanten (LRM) lichtten de zaak toe.

jforier

Schepen Box: "Het stadsbestuur gaat samen met GEM nv 3 windturbines plaatsen op het industrieterrein Tongeren-Oost. Deze ingreep zal de zichtlijn van jullie omgeving bepalen."

Marc Steensels: "De 3 turbines worden op één lijn geplaatst. Ze hebben elk een vermogen van 1,5 tot 2,3 megawatt. De ashoogte bedraagt bijna 100 meter en het gewicht 1.370 ton. Samen zijn ze jaarlijks goed voor 8 miljoen Kwh. Dat is voldoende om 2.285 gezinnen van stroom te voorzien of 23% van groot-Tongeren. De kostprijs bedraagt 6 miljoen euro. De inplanting is voorzien tegen september 2004. De nadelen zijn beperkt: visueel is moeilijk te bepalen, qua geluid zitten we aan 45 db(A)."

De bevolking kan participeren via een obligatielening. Guido Kwanten : "We doen een beroep op het publieke spaarwezen en garanderen een vast rendement, hoger dan het klassieke spaarboekje en zonder risico's."

Leo Mouha uit Mal was er niet gerust in: "Ik woon al 17 jaar langs de Landbroekweg. Welk lawaai en zicht ga ik krijgen? De wind veroorzaakt het lawaai, niet de machines. Waarschijnlijk ga ik de hele winter Zoef-zoef horen." Hij werd gerustgesteld door de specialisten: "Het toerental is laag en constant, 15 keer per minuut." Schepen Box voegde er nog aan toe: "Het is een éénmalig project zonder uitbreiding. Tijdens de komende gemeenteraad zal rond de woningen de aanleg van een groene buffer van 50 meter met watergracht goedgekeurd worden, zodat het industrieterrein ingekapseld wordt."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer