Europese beurzen op winst - olieprijs blijft dalen

De beurzen in Europa gingen vrijdagochtend hoger. Beleggers hopen dat met het oprukken van de Amerikaanse en Britse grondtroepen in Irak er snel een einde komt aan de oorlog. De olieprijzen gaan in dalende lijn.

Belga

Op alle zeventien de Europese beurzen, behalve in Oostenrijk, werd vrijdag winst geboekt. De Franse CAC-index werd na opening 2,7 pct duurder, in Duitsland koerste de DAX-index 2,5 pct hoger en de Londense FTSE 100-index ging 2,3 pct in de plus. In Brussel won de Bel20 2 pct. Vooral de financiële waarden kenden een mooie start. In Brussel maakten Fortis (13,86) en Dexia (9,33) sprongen van 5,1 en 3,1 pct. In Nederland en Frankrijk waren respectievelijk Aegon en Axa de positieve uitschieters.

In Azië waren de beurzen vrijdagochtend met lichte verliezen afgesloten. In Singapore ging de Straits Times-Index 3,29 punten lager. Ook in Jakarta en Manilla verloren de indices enkele punten. In Hongkong verloor de Hang Seng-index na een nerveuze handel. De beurs van Tokio was wegens een feestdag gesloten. In China, op de beurzen van Shenzhen en Shanghai die beide geïsoleerd zijn van de internationale financiële markten, werden dan weer kleine winsten opgetekend.

De olieprijs ging vrijdagochtend op de Londense markt even de hoogte in, maar zakte algauw tot onder de 25 dollar, lager dan de prijs van donderdagavond. Enerzijds is er het nieuws dat een aantal olievelden in brand staan. Maar de traders lijken vooral gerustgesteld door de berichten dat Amerikaanse troepen belangrijke olievelden in het zuiden van Irak onder hun controle hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer