Europese leiders snijden economische agenda aan

Op de EU-top van Brussel hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie vrijdagochtend omstreeks 09.30 uur de werkzaamheden hervat. Ondanks de politieke actualiteit zal het debat vooral in het teken van de economische modernisering van Europa staan. De chefs buigen zich over een nieuw pakket hervormingen die de Europese economie tegen 2010 tot de meest performante ter wereld moet maken.

Belga

Bij aanvang van de Raad gingen vele blikken in de richting van de Britse premier Tony Blair, die op de eerste dag van de militaire actie in de Golf meteen het verlies van acht manschappen moest slikken. Onder meer de Griekse premier Kostas Simitis en de Duitse kanselier Gerhard Schröder bedachten de Britse leider met een schouderklopje en een meevoelende blik.

Vrijdagochtend buigen de Europese leiders zich over de stand van zaken in de zogenaamde Lissabon-strategie. In de Portugese hoofdstad legde de Europese Raad in 2000 een aantal hervormingen vast die van Europa tegen 2010 de meest performante kenniseconomie ter wereld moet maken. Volgens de ontwerpconclusies van het Griekse voorzitterschap heeft die strategie intussen zo'n 5 miljoen nieuwe jobs opgeleverd.

Het proces zit momenteel echter in het slop, onder meer door de benarde economische conjunctuur. De Europese Commissie waarschuwde onlangs nog dat de lidstaten een tandje moeten bijsteken als men de ambitieuze doelstellingen wil bereiken. In de ontwerpconclusies worden werkgelegenheid en sociale cohesie, het versterken van de interne markt, innovatie, ondernemerschap en milieubescherming als prioriteiten omschreven.

Toch is niet alleen de stokkende economie de oorzaak van de impasse in het Lissabon-proces. De lidstaten worden in de conclusies expliciet aangemaand om de beslissingen op Europees niveau sneller en effectiever om te zetten in nationale wetgeving.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer