Olieprijzen de hoogte in na olieveldbranden in Irak

De prijzen van ruwe olie zijn donderdagavond op de internationale markten gestegen, nadat bekend raakte dat in het zuiden van Irak - volgens Amerikaanse bronnen - verschillende olievelden in brand staan. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei aanwijzingen te hebben dat de Irakezen drie tot vier olievelden in brand hebben gestoken. De Iraakse olieminister Amer Mohammed Rashid ontkent de branden. Eerder op de dag waren de olieprijzen al licht gedaald.

Belga

In New York klom de prijs van ruwe olie voor levering in april naar 30,30 dollar per vat. Dat is 1,41 procent hoger dan de dag voordien. Stookolie en aardgas werden 5,49 pct duurder in de VS. Eerder donderdag was de prijs van ruwe olie tot 28 dollar per vat gezakt, in de verwachting dat het slechts een korte en succesvolle oorlogscampagne zou zijn.

In Londen kwam de prijs voor een vat Brent-olie voor levering in mei donderdagavond op 27 dollar. Eerder op de dag werd een prijs van 25,50 dollar betaald.

Op de internationale markten was gehoopt dat oliebranden konden vermeden worden. Maar de prijsstijging van donderdag is niet dramatisch: de prijzen liggen nog steeds een kwart onder het niveau van februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer