ECB steunt euro als oorlog stabiliteit van de munt in gevaar brengt

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag aangekondigd in te zullen grijpen als de euro als gevolg van de oorlog tegen Irak instabiel dreigt te worden.

AP Ned

"De financiële markten kunnen zelfs onder de huidige buitengewone omstandigheden vertrouwen op voldoende toevoer van liquide middelen en een stabiele munt", aldus de bank in een donderdag uitgegeven verklaring.

Na de terreuraanslagen van 11 september greep de ECB in met een renteverlaging om het vertrouwen in de munt te herstellen en het beschikbaar stellen van nieuwe kredieten aan banken om de hoeveelheid liquide middelen op peil te houden.

Deskundigen verwachten dat de ECB vergelijkbare maatregelen zal nemen als de munt door de Irak-crisis onder druk komt te staan, al is daar vooralsnog geen sprake van.

De laatste renteverlaging werd op 6 maart bekendgemaakt. De ECB verlaagde de rente toen met een kwart procent. Renteverlagingen stimuleren de economie omdat het voor het bedrijfsleven goedkoper wordt om te investeren en consumenten minder betalen voor kredieten en minder rente op hun tegoeden ontvangen.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft donderdag eveneens aangekondigd de dollar te zullen steunen als de oorlog in Irak tot instabiliteit van de munt leidt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer