Honderdduizenden protesteren tegen oorlog

De oorlog in Irak heeft zaterdag opnieuw overal ter wereld tot straatprotesten geleid. Zowel in de Arabische als Europese hoofdsteden hebben honderdduizenden hun afkeer tegen de oorlog geuit. In Brussel stapten zo'n 20.000 mensen op. Velen hielden halt aan de Amerikaanse ambassade.

Belga

Meer betogers onder meer in Londen, waar met fluitjes en tamboerijnen het oorlogsbeleid van George W. Bush en vooral de Britse premier Tony Blair op de korrel werd genomen. Twee verschillende betogingen trokken door het centrum van de Britse hoofdstad. Verscheidene parlementsleden die tegen het beleid van Blair gekant zijn, stapten mee op. In totaal zouden ongeveer een half miljoen mensen in de Britse hoofdstad geprotesteerd hebben. Elders in Groot-Brittannië waren ook manifestaties gepland.

Na een oproep van de vakbonden protesteerden in Berlijn zo'n 30.000 mensen. Naast sneren aan het adres van de Amerikaanse president, protesteerden de betogers er ook tegen de eigen regering, die het Duitse luchtruim voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen openstelde. In Frankfurt voerden ongeveer 5.000 Europese Koerden een vreedzaam protest uit solidariteit met de Koerden in Irak en Turkije. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen zag haar straten gevuld met bijna 20.000 manifestanten.

Op de Dam in Amsterdam verzamelden zich 20.000 anti-oorlogsmanifestanten. Ze droegen regenboogvlaggen als symbool voor vrede en spandoeken met anti-oorlogsleuzen. In Parijs waren verschillende tienduizenden manifestanten op de been. "Non à la guerre contre l'Irak, Justice et paix au Moyen Orient", waren vaak gescandeerde slogans. Voor Athene was het al de derde grote betoging op rij. Tienduizenden trokken in verschillende stoeten door de stad.

In Helsinki betoogden bijna 20.000 mensen, een record voor Finland. De manifestanten eisten dat de Amerikaans-Britse operaties in Irak onmiddellijk beëindigd worden en dat president Bush wordt berecht. In Zweden een gelijkaardig scenario met bij aanvang een oproep van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh om druk uit te oefenen op Turkije om garanties te verkrijgen voor de veiligheid van de Koerdische minderheid indien de Turkse groepen Irak verder binnendringen. In Kopenhagen betoogden tussen 7.000 en 10.000 mensen voor de Amerikaanse ambassade tegen Bush en tegen een eventuele militaire deelname van Denemarken aan het conflict. In het Noorse Oslo betoogden ongeveer 10.000 mensen tegen de oorlog.

In de moslimlanden vielen vooral de vredesacties in Egypte, Libanon en Algerije op. In Kaïro verbrandden betogers Amerikaanse, Britse en Israëlische vlaggen. President Hosni al-Moebarak werd opgeroepen om Irak te steunen in hun strijd tegen de Amerikaanse aanvallen. Op de Gazastrook kwamen vooral studenten op straat om hun ongenoegen met de huidige situatie te uiten. In Libanon gingen zaterdag tien Libanese en Palestijnse advocaten in hongerstaking uit protest tegen de oorlog. In Algerije werd in het hele land een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer