Minstens 45 doden in noorden van Irak

Een Amerikaans bombardement in Noord-Irak zaterdagochtend, dat gericht was tegen de Koerdische islamitische groep Komala Islami Kurdistan (KIK), heeft minstens 45 mensen het leven gekost. Dat meldden Koerdische verantwoordelijken en vluchtende inwoners van het gebied aan het Franse persbureau AFP.

Belga

Verantwoordelijken van de Patriotische Unie in Koerdistan, een bondgenoot van Washington, verklaarden dat de basis van de KIK, die vlakbij de stad Khormal ligt, geviseerd werd. Ook de infrastructuur van een andere islamitische organisatie, Ansar Al-Islam, zou geraakt zijn. "Een bureau van Komala werd getroffen. Ik heb minstens 12 lijken gezien en er lagen ook doden onder het puin", zo verklaarde Saleh Ali, een vluchteling uit het gebied, aan AFP. Een verantwoordelijke van een lokale gematigde islamgroepering zei dat hij minstens 45 lijken had gezien na het inslaan van bommen op andere kantoren van de KIK.

Zaterdag in de vroege ochtend vuurden de Amerikaanse strijdkrachten ook een vijftigtal kruisraketten af op de zone dichtbij Halabja, een gebied dat gecontroleerd wordt door de islamitische groepering Ansar Al-Islam. Voorbeeld voor de groep zijn de in Afghanistan van de macht verdreven taliban. Ansar Al-Islam wordt er door de VS van beschuldigd chemische wapens te willen ontwikkelen en banden te onderhouden met zowel al-Qaida, het netwerk van Osama bin Laden, als met Saddam Hoessein. Over de slachtoffers bij de aanval op Ansar waren nog geen gegevens beschikbaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer