Rode Kruis meldt minstens 100 gewonden in Bagdad

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft zaterdag gezegd dat bij de Amerikaans/Britse luchtaanvallen op Bagdad van de afgelopen nacht zeker honderd gewonden zijn gevallen. Hoeveel burgers er onder de gewonden zijn, is niet duidelijk. Wel is bekend dat er zeker twintig vrouwen gewond zijn geraakt.

AP Ned

ICRC-woordvoerder Florian Westphal zei dat Rode-Kruismedewerkers in Bagdad vanaf het begin van de oorlog regelmatig alle ziekenhuizen in de Iraakse hoofdstad afgaan om te checken hoeveel slachtoffers er zijn binnengebracht en dat er zaterdagochtend minstens honderd gewonden bleken te zijn opgenomen. Eerder had het ICRC gemeld dat bij de eerste luchtaanvallen één dode en veertien gewonden waren gevallen, een cijfer dat door de Iraakse autoriteiten donderdag ook was gemeld.

De Iraakse minister van volksgezondheid Omed Medhat Mubarak zei zaterdag tegen verslaggevers dat bij de meest recente luchtaanvallen in Bagdad zeker drie doden en 215 gewonden waren gevallen en dat enkele ziekenhuizen waren beschadigd. Een onbekend aantal gewonden is er ernstig aan toe, aldus de minister. Een van de zwaargewonden die is opgenomen in het Al Yarmouk-ziekenhuis is Amal Hassan Kamel, moeder van twee kinderen. Haar man en twee zoontjes zijn eveneens gewond geraakt. Het viertal werd op weg naar het veilig geachte huis van de zuster van Amal door rondvliegende granaatsplinters getroffen. "De Amerikanen hebben geen geweten. Wat hebben onze kinderen misdaan om dit te verdienen?", luidde Amals klacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer