Turkije stelt luchtruim open voor luchtmacht VS

Turkije heeft ingestemd met de openstelling van zijn luchtruim voor de oorlog met Irak. Er zullen twee luchtcorridors worden geopend voor Amerikaanse vliegtuigen, zei een defensiewoordvoerder. Volgens het televisiestation CNN-Turk zouden de Amerikaanse vluchten meteen beginnen.

AP Ned

Het Turkse parlement had donderdag ingestemd met de opening van het luchtruim, maar de Turkse regering stelde de uitvoering van het besluit uit. Zij eiste dat de Verenigde Staten in zouden stemmen met de inzet van Turkse troepen in Noord-Irak, zoals ook het parlement had gedaan, en dat de VS van tevoren informatie zouden geven over het type vliegtuigen dat gebruik zal maken van het luchtruim en hun missie. Volgens de Turkse defensiewoordvoerder vreest zijn regering dat de VS het luchtruim gebruiken om troepen naar het Koerdische Noord-Irak te brengen.

Een Amerikaanse topambtenaar zei dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vrijdag geen eisen meer heeft gesteld. Over de inzet van Turkse troepen in Noord-Irak wordt nog onderhandeld, zei hij, maar dat staat los van de opening van het luchtruim. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell had eerder gezegd dat de VS de noodzaak van een Turkse inzet in Noord-Irak niet inzagen. Desondanks kondigde de Turkse minister van buitenlandse zaken Abdullah Gul vrijdag aan dat Turkije vastbesloten is om troepen naar Noord-Irak te sturen. Zij zouden eventuele vluchtelingen binnen Irak moeten houden en voorkomen dat de Iraakse Koerden zich afscheiden. "Turkse soldaten zullen gaan", zei Gul. Hij voegde eraan toe dat alle problemen met de Verenigde Staten zijn opgelost.

Volgens een Turkse defensiewoordvoerder gingen vrijdag 1.000 Turkse militairen de grens met Noord-Irak over en worden er nog eens 5.000 militairen naar het grensgebied gestuurd. Washington heeft gewaarschuwd dat de aanwezigheid van Turkse troepen in Noord-Irak tot gevaarlijke misverstanden kan leiden tussen Turkse en Amerikaanse militairen. Iraaks-Koerdische groepen dreigen het Turkse leger aan te vallen. Turkije wil zijn eigen leger daar inzetten om te voorkomen dat de Iraakse Koerden een onafhankelijke staat uitroepen. De Turkse Koerden zouden zich daar mogelijk bij willen aansluiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer