Nog eens 8.000 Britten in Irak - 50 doden in Basra

Nog eens 8.000 Britse soldaten zijn Irak binnengestapt. Volgens de Britse zender BBC moeten de Britse speciale eenheden de olievelden in het zuiden van Irak veilig stellen. In totaal bevinden zich nu al 45.000 Britse strijdkrachten in de regio. Bij gevechten in Basra worden vijftig doden gemeld. Ondertussen gaat de strijd om de strategisch belangrijke havenstad Oemm Qasr voort. Een reporter van de BBC meldde eerder dat de Zuid-Iraakse stad in handen van de geallieerden was. Hier en daar is bieden Iraakse soldaten nog weerwerk. De Britse en Amerikaanse eenheden proberen de schuilplaatsen op te rollen.

Belga

Ook in Basra wordt nog hevig gevochten. Volgens een correspondent van de Arabische zender al-Jazeera zouden zaterdag bij de bombardementen 50 mensen, onder wie één Rus, omgekomen zijn. Of het om militairen of burgers gaat, is niet duidelijk. Volgens de journalist -de enige buitenlandse correspondent in Basra- waren de bombardementen de voorbije twee dagen gericht op de rand van de stad. Zaterdag werd ook de binnenstad gebombardeerd.

Volgen de Britse defensieminister Geoff Hoon hebben Iraakse troepen Basra verlaten. De geallieerde troepen bevinden zich volgens hem "dichtbij" deze zuidelijke stad, zo zei hij zaterdag op een persconferentie in Londen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer