Ruim 300 kruisraketten op Bagdad

De Iraakse hoofdstad Bagdad heeft vrijdagavond een korte, maar zeer hevige aanval met kruisraketten te verduren gehad. In een tijdsbestek van ongeveer twintig minuten kwamen rond 21.00 uur lokale tijd ongeveer 320 kruisraketten op de stad terecht. Na de raketaanval volgde een conventioneel bombardement met vliegtuigen.

AP Ned

Doelwit van de massale aanval waren paleizen en huizen van Saddam Hoessein, regeringsgebouwen en een groot aantal legerinstallaties. De aanval luidt volgens admiraal Matthew Moffit, bevelhebber van de in de Golf gelegen USS Kitty Hawk, een nieuwe fase van de strijd tegen Saddam in. "De bedoeling is het Iraakse regime er van te overtuigen dat het weg moet omdat het anders met geweld verwijderd zal worden", aldus Moffit.

Zegslieden van de Amerikaanse regering zeiden dat vrijdagavond het grote luchtoffensief was begonnen dat was aangekondigd. Ook op een groot aantal plaatsen buiten Bagdad werden vrijdag bombardementen uitgevoerd. Medewerkers van het Pentagon zeiden dat binnen 24 uur 1.500 bommen en raketten in Irak zouden neerkomen.

"Ik vermoed dat ze (i.e. de Iraakse leiders, red.) zich beginnen te realiseren dat het regime geschiedenis is", zei de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld op een persconferentie. "En als dat tot hen doordringt, zullen ze hun gedrag waarschijnlijk veranderen. Degenen die dicht bij Saddam Hoessein staan zullen beginnen te zoeken naar wegen om zich te redden."

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten is het Iraakse leger in verwarring. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat Saddam Hoessein of iemand anders het commando voert over de verdediging van Irak. "Het regime begint de controle over het land te verliezen", zei Rumsfeld. De Iraakse luchtafweer probeerde de onzichtbare aanvallers tevergeefs af te slaan. Ondanks de aanval bleven de lichten in Bagdad aan, zelfs in gebouwen vlak bij de explosies. Ook de Iraakse radio en televisie bleven in de lucht.

Na de aanval stonden in het hart van de vijf miljoen inwoners tellende hoofdstad veel gebouwen in brand. Drie grote branden woedden in het zogenoemde Oude Paleis van Saddam Hoessein. Het hoofdgebouw leek echter ongeschonden te zijn. Het uitgestrekte complex is de officiële zetel van de Iraakse regering en omvat onder meer de kantoren van de premier en het kabinet. Ook het ministerie van planning werd geraakt, aldus de Arabische televisiezender Al-Jazeera. De Iraakse minister van informatie Mohammed Saeed al-Sahhaf zei dat twee paleizen waren aangevallen: het Salaam Paleis voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, en het Azzouhour Paleis, ooit gebruikt door de koninklijke familie maar nu een museum.

Explosies werden ook gemeld in Mosul in het noorden en de oliestad Kirkuk, waar Amerikaanse B-52 bommenwerpers werden gesignaleerd. De Iraakse luchtafweer was in beide steden actief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer