Eindrapport Waarheidsscommissie apartheid klaar

Voormalig Nobelprijs-winnaar Desmond Tutu heeft vrijdag het eindrapport van de Waarheids- en Verzoeningscommissie overhandigd aan de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki. Het rapport vraagt dat de zakenwereld, die aan de apartheid veel verdiend hebben, een verhoogde bijdrage zou leveren aan de slachtoffers van het blanke minderheidsregime.

Belga

Tutu roept in zijn rapport iedereen die geprofiteerd heeft van de apartheid op, een bijdrage te storten in een fonds voor het vergoeden van de slachtoffers van het regime. Hij roept de regering op, een uitzonderlijke belasting te heffen op de zakenwereld en de Zuid-Afrikaanse industrie.

Het eindrapport van de Waarheid- en Verzoeningscommissie, die haar werkzaamheden in 1996 opstartte, sluit een periode van zeven jaar onderzoek naar het apartheid-verleden van Zuid-Afrika af. De aanbevelingen in het rapport voorzien in een vergoeding voor de onrechtvaardigheden van het blanke regime aan zowat 22.000 mensen die door de Commissie als "slachtoffer" geïdentificeerd werden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer