Spanje laat al-Qaida-verdachten vrij nadat gif nep blijkt

De Spaanse rechter Guillermo Ruiz Polanco heeft zeven van in totaal 16 al-Qaida-verdachten vrijgelaten die verdacht werden van het hebben van contacten met Irak. De chemische produkten die eerder bij hen in beslag waren genomen, bleken onschadelijk, zo melden Spaanse media vrijdag.

Belga

De zeven zijn donderdagavond vrijgelaten op voorwaarde dat ze zich regelmatig melden bij de politie. Negen anderen blijven in voorhechtenis zolang de verhoren voortduren.

De 16 Algerijnen en Marokkanen werden in januari gearresteerd in Catalonië. De politie nam chemische producten in beslag, die volgens aanvankelijke berichten het dodelijke ricine-gif en componenten van antrax zouden bevatten.

De gearresteerden zeiden dat het detergenten en kruiden waren. Laboratoriumtests bevestigden dat het om onschadelijke stoffen ging.

De gearresteerden werden ervan verdacht contacten te hebben met Abu Mussaf Al-Zarqawi, een leidinggevende al-Qaida activist en een mogelijke beschermeling van Irak. Er waren vermoedens dat ze in contact waren met terroristen in Frankrijk die van plan waren om de kathedraal van Straatsburg aan te vallen in 2000.

Eerste minister Jose Maria Aznar gebruikte de arrestaties als bewijsmateriaal om de oorlog tegen Irak te rechtvaardigen en de staatssecretaris van de VS Colin Powell maakte eveneens melding van een "Spaanse cel" van al-Qaida met mogelijke verbanden met Irak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer