Cubaanse regering breidt actie tegen dissidenten uit

De Cubaanse autoriteiten hebben enkele van de bekendere dissidenten opgepakt in hun campagne tegen wat zij zien als een complot van Amerikaanse diplomaten om het socialistische stelsel van Cuba te ondermijnen.

AP Ned

Donderdagavond werd Raul Rivero, de bekendste onafhankelijke Cubaanse journalist, opgepakt. "Hij wist dat ze hem zouden komen halen in deze golf van repressie", zei Blanca Reyes nadat veiligheidsagenten met haar man en vuilniszakken vol documenten waren weggereden. "Maar tot het zover was, lichtte hij de hele wereld in over wat hier gebeurt".

Ook opgepakt werd Hector Palacios, een van de drijvende krachten achter de hervormingscampagne Varela Project, meldde Elizardo Sanchez, een bekende rechtenactivist. Sanchez en de leider van het Varela Project, Oswaldo Paya, zeiden dat hun huis sinds donderdagavond in de gaten wordt gehouden door veiligheidsagenten in burger.

Met de aanhouding van Rivero en Palacios is het aantal arrestaties van de afgelopen drie dagen opgelopen tot 65, zei Sanchez. Zeker twaalf arrestanten zijn onafhankelijke journalisten.

De Cubaanse regering maakte enkele dagen geleden bekend de bewegingsvrijheid van Amerikaanse diplomaten aan banden te leggen. Havana verdenkt de diplomaten ervan een "binnenlandse contrarevolutie" te willen stimuleren. De hoogste Amerikaanse diplomaat in Cuba, James Cason, heeft het afgelopen half jaar veelvuldig contact gehad met dissidenten.

Cuba heeft gezegd de opgepakte dissidenten te zullen berechten. Mogelijk zal daarbij een beroep worden gedaan op een wet die maximaal tien jaar gevangenisstraf stelt op de publicatie van "subversief materiaal" dat afkomstig is van de Amerikaanse regering. De Verenigde Staten delen overal in Cuba korte-golfradio's uit en boeken en pamfletten over de Amerikaanse cultuur, democratie en mensenrechten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer