Zoekoperatie naar Al-Qaida voortgezet in oosten Afghanistan

De grootscheepse zoekactie naar achtergebleven strijders van Al-Qaida die het Amerikaanse leger tegelijk met het begin van de oorlog tegen Irak in Afghanistan heeft ingezet, is vrijdag voortgezet in het oosten van het land.

AP Ned

Bij de donderdag ingezette operatie Valiant Strike (moedige aanval) zijn rond de duizend Amerikaanse militairen betrokken. Sinds operatie Anaconda, die ruim een jaar geleden begon, zijn er in Afghanistan niet meer zoveel Amerikanen ingezet. De actie van donderdag, die geconcentreerd was in het zuidelijke Sami-Ghargebergte, heeft geen Al-Qaidastrijders opgeleverd.

Een Amerikaanse legerpost in de centrale stad Deh Rahwood werd vrijdagmorgen bestookt met raketten. Daarbij vielen geen gewonden. Later op de ochtend werd in de oostelijke plaats Khost een Afghaanse grenspost met raketten en geweervuur bestookt. Amerikaanse strijdkrachten beantwoordden de aanval, daarbij gedekt door A-10-vliegtuigen die raketten, bommen en machinegeweervuur afschoten. Of er bij grenspost slachtoffers zijn gevallen was niet bekend. Evenmin was duidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd.

Donderdag werden elf raketten afgevuurd op een Amerikaanse basis in de oostelijke stad Orgun-E, bij de Pakistaanse grens, maar deze troffen geen doel. Woordvoerder Roger King in het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten in Bagram zei dat er in twee maanden tijd niet meer zoveel raketten waren afgevuurd. Of er een verband is met de oorlog in Irak kon hij niet zeggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer