Montesinos valt flauw voor rechter

Het van corruptie verdachte voormalige hoofd van de Peruaanse geheime dienst, Vladimiro Montesinos, is donderdag voor de rechtbank flauwgevallen. Dat gebeurde tijdens het requisitoir van de officier van justitie, waar hij een uur lang verveeld naar had staan luisteren. De officier eiste vijf jaar gevangenisstraf tegen Montesinos. Omdat de verdachte onwel werd is de uitspraak uitgesteld tot maandag.

AP Ned

De 57-jarige Montesinos wordt verdacht van tal van misdrijven, maar donderdag stond hij terecht omdat hij zijn invloed zou hebben aangewend om de van drugshandel verdachte broer van zijn voormalige minnares uit de gevangenis te houden. Vorig jaar juli werd hij al tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat de manier waarop hij aan het hoofd kwam te staan van de geheime dienst in strijd was met de wet. Montesinos moet nog voor de rechter verschijnen voor onder andere drugshandel, het witwassen van geld, wapensmokkel, omkoping en het aanvoeren voor doodseskaders.

Montesinos leidde de geheime dienst onder president Alberto Fujimori, die in november 2000 moest opstappen naar aanleiding van een omkoopschandaal waarbij ook Montesinos nauw betrokken was. Hij vluchtte het land uit en werd bijna twee jaar geleden opgepakt in Venezuela.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer