Akkoord over berging wrak Tricolor bereikt

Een consortium onder leiding van de Nederlandse bergingsfirma Smit Salvage gaat het gezonken autoschip Tricolor bergen. De Noorse rederij Wilh. Wilhelmsen, die de eigenaars van de Tricolor vertegenwoordigt, maakte vrijdag bekend dat daarover een akkoord is bereikt.

Belga

De woordvoerder van Wilhelmsen is tevreden. "We hebben de tweede fase van de bergingsoperatie bereikt. In de eerste fase was de olie uit het schip opgepompt. Nu willen we zo snel mogelijk met de berging van het wrak beginnen."

Volgens het schema van de bergingsoperatie wordt het wrak eerst in zeven delen van ongeveer 3.000 ton gesneden. Daarna zal elk deel worden gelicht met een drijvende hijskraan die tweemaal 3.000 ton kan oplichten. Ten slotte zal ieder deel via een transportschip naar een speciaal aangelegde kaai gevaren worden. Gehoopt wordt dat de berging van het wrak tegen de herfst voltooid kan zijn.

Op 14 december botste de Tricolor, met ruim 2.000 luxewagens aan boord, in het Kanaal voor Duinkerke met het containerschip Kariba en zonk. Twee dagen later voer de Duitse bulkcarrier Nicola op het Noorse schip. Op 1 januari sloeg het noodlot opnieuw toe: het vrachtschip Vicky botste op de gezonken Tricolor. Sindsdien ligt het vrachtschip in het Kanaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer