15 dagen cel met uitstel voor dokter Georges Ziant

De correctionele rechtbank van Brussel heeft vrijdagmorgen dokter Georges Ziant veroordeeld tot 15 dagen cel met uitstel en een boete van 498 euro. Ziant, zelf ooit voorzitter van de Franstalige kankerliga (l'Association Contre le Cancer, ACC), werd veroordeeld wegens laster aan het adres van een andere oud-voorzitter, Marc Defise.

Belga

De feiten dateren van een persconferentie op 3 juli 1996. De persconferentie werd precies georganiseerd om een geschil te duiden tussen Ziant, toen ex-voorzitter van de ACC, en Defise, die pas was aangesteld tot algemeen-directeur ad interim en die een beslissende rol had gespeeld in het ontslag van Ziant. De veroordeelde beweerde dat Defise "overdreven uitgaven" had gedaan en "iedereen wou omkopen".

Het hof bekritiseerde de manier waarop Ziant zijn opvolger had aangepakt. Omdat de feiten al wat gedateerd zijn en Ziant op het ogenblik van de feiten een blanco strafblad had, heeft het hof de straf herleid tot 15 dagen cel en een boete. Op 15 oktober 2003 komt het hof opnieuw samen om de schadevergoeding te bepalen.

Dr. Ziant werd in april 2001 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel voor aanranding op de eerbaarheid en laster aan het adres van een twintigtal voormalige werknemers van de ACC.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer