700 kg. 'zwarte' kabeljauw aangetroffen bij Zeebrugse Visveiling

Bij een grote razzia van de politie, de arbeidsinspectie en de douane in de Zeebrugse Visveiling is tijdens de nacht van dinsdag op woensdag een grote hoeveelheid 'zwarte' vis aangetroffen. Het gaat onder meer om 700 kilogram kabeljauw die uit een container werd gehaald.

Belga

De vis zat verstopt onder een lading Sint-Jacobsschelpen. Op Sint-Jacobsschelpen staat geen vangstbeperking, op kabeljauw wel. Er werden tijdens de controle ook 20 processen-verbaal opgesteld voor andere overtredingen. Het viel de controleurs tevens op dat er woensdagmorgen opvallend meer vis is geveild dan aangekondigd. Het onderzoek gaat voort.

De zogeheten geblauwde of zwarte kabeljauw werd aangetroffen in een koelcontainer die afkomstig was van een Belgische vissersboot die zijn vangst in Groot-Brittannië aan land had gebracht. Onder de Sint-Jacobsschelpen zat tot 700 kilogram kabeljauw die niet mocht worden gevangen. Op het ogenblik van de controle gebeurden nog vreemde dingen. Zo werden tien kisten vis op de kade achtergelaten. Niemand bleek te weten waar de vis vandaan kwam. Tegen meerdere personen werd proces-verbaal opgesteld. Het betrof personen die niets in de visveiling te zoeken hadden. Een aantal onder hen was in het zwart aan het werk. Ook de voertuigen die zich aanboden of op de site aanwezig waren, werden gecontroleerd. Een aantal reed met rode huisbrandolie in plaats van verkeersdiesel. Een aantal vrachtwagens was ook niet in orde met de hygiëne-voorschriften.

De controleurs stelden woensdagmorgen vast dat er flink wat meer vis werd geveild dan er vooraf was geraamd. Het zou volgens sommige bronnen gaan om 30 ton. De inspecteurs gaan nu de logboeken van de schepen die de vis aanvoerden, vergelijken met de hoeveelheden geveilde vis.

De zwarte kabeljauw werd aangetroffen in een schip waarvan voorzitter Bart Schitz van de Rederscentrale zaakvoerder is. Schitz schuift de verantwoordelijkheid op strafrechterlijk vlak door naar de schipper van het vaartuig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer