Duizenden betogers voor een sociaal Europa en tegen oorlog

Duizenden vakbondsmensen hebben vrijdag in Brussel betoogd voor een sociaal en democratisch Europa, voor werk en tegen oorlog. De manifestatie werd georganiseerd door de liberale, christelijke en socialistische vakbonden en kreeg de steun van het Europees Vakverbond (EVV).

Belga

De betogers stapten op van het Brusselse Noordstation naar het Zuidstation. Toen de eerste manifestanten al aankwamen op het eindpunt, waren de laatsten nog maar net vertrokken. De politie schat dat er 17.000 manifestanten waren, maar volgens de organisatoren waren het er 30.000. Naast vakbondsmensen uit Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk hadden zich ook heel wat Brusselse studenten en scholieren aangesloten. Ook organisaties als Pax Christi, Attac en Oxfam Wereldsolidariteit stapten mee op.

De betoging was aanvankelijk bedoeld als een protest tegen de vele herstructureringen, sluitingen en delokalisaties van bedrijven in Europa. Daarom betoogden de vakbonden op de dag dat de Europese top in Brussel plaatsvond. Maar onder druk van de internationale actualiteit werd het al gauw een betoging voor vrede en tegen oorlog.

"Het ABVV veroordeelt de militaire agressie - die begonnen is zonder instemming van de Verenigde Naties - niet omwille van de dictator Saddam Hoessein, wel omwille van het Iraakse volk. Oorlog betekent vernietiging, ellende en dood. Wij willen vrede, werk en sociale vooruitgang", sprak ABVV-voorzitster Mia De Vits net voor de start van de betoging.

Voorzitter Luc Cortebeeck van het ACV sloot zich daarbij aan en zei dat "het alleen lente is op de kalender". Met de oorlog in Irak, de slechte economie, de zware belasting op arbeid, het gebrek aan overleg tussen werknemers en werkgevers, is het geen lente maar winter in Europa en in de wereld. "En daarom is het tijd voor een nieuwe lente in de wereld", sprak Cortebeeck, "met spoedige vrede in Irak, en ook elders in de wereld". Na de toespraken trokken de manifestanten luidruchtig maar zonder incidenten naar het Zuidstation.

Net toen de kop van de vakbondsbetoging het Zuidstation had bereikt, kwamen vanuit Vorst 200 tot 300 allochtone jongeren opgestapt. Ze trokken langs tal van Brusselse scholen om zoveel mogelijk studenten en scholieren te verzamelen voor een betoging voor de Amerikaanse ambassade in Brussel. Tijdens hun tocht door het Brusselse stadscentrulm liet de politie begaan.

Maar aan het Rogierplein, in de buurt van het Noordstation, werden de jongeren tegengehouden door agenten in gevechtskledij en enkele waterkanonnen. Nadat een paar jongeren stenen begonnen te gooien, greep de politie even in. Kort nadien trokken de jonge betogers zich terug en gingen ze weer naar hun scholen. De politie sluit niet uit dat ze vrijdag om 17.00 uur weer verzamelen aan de Amerikaanse ambassade.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer