Limburg overschrijdt kaap van 800.000 inwoners

De magische kaap van 800.000 is bereikt: op 1 januari werden er 802.619 Limburgers geteld. “Vooral natuurlijke aangroei speelt een rol: er worden niet veel meer baby’s geboren, maar het sterftecijfer is lager dan in de andere provincies. Door onze jongere bevolking,” zegt LUC-professor Patrick De Groote.

ghouben

Welgeteld 802.619 inwoners zijn er in Limburg. De uitschieters zijn Hasselt met 68.924 inwoners, Genk met 63.190 en Beringen met 40.205. De kleinste gemeente blijft, uiteraard, Herstappe met 85 inwoners.

In As, Alken, Borgloon, Herkde- Stad, Houthalen-Helchteren, Meeuwen-Gruitrode en Nieuwerkerken daalde het bevolkingscijfer lichtjes sinds januari 2002, de rest zit in de lift.

In de meeste provincies stagneert het aantal inwoners.Wat maakt Limburg anders? “Het is niet zo dat we veel meer geboortes hebben dan in de rest van het land.Wel meer geboortes dan sterftes,” zegt professor Patrick De Groote.

Waarom sterft Limburg minder? “Simpelweg omdat onze bevolking jonger is. De babyboom heeft in Limburg ook langer nagezinderd, vandaar dat er meer jonge mensen zijn. In het algemeen woedde die babyboom van ‘46 tot ‘65, in deze provincie liep dat nog door tot in de jaren ‘80. Pas vanaf de jaren ‘90 is dat sterk beginnen dalen,” aldus De Groote.

“Waarom ze in Limburg langer meer kindjes hebben gemaakt? In meer landelijke streken heb je traditioneel meer geboortes dan in grote steden. En ja, in Limburg heb je niet echt grootsteden. Hier wonen ook meer migranten in vergelijking met andere provincies, Brussel uitgezonderd. Ook dat speelt een rol: die gezinnen hebben meestal meer kinderen dan Vlaamse families.Alhoewel de derde generatie ook meer naar onze tendenzen overschakelt.”

Uiteraard heeft de jonge medaille ook een keerzijde:“Vanaf 2020-2030 gaat de vergrijzing zwaar toeslaan, forser dan in de andere provincies.We gaan hier geconfronteerd worden met de dubbele vergrijzing: veel meer 80-plussers, mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. De boodschap voor de komende jaren: extra voorzieningen, extra geld voor de bejaardenzorg.”

De meeste nieuwe immigranten zijn Nederlanders. Spelen ook de inwijkelingen een belangrijke rol in die 800.000 Limburgers?

“Niet in z’n totaliteit. Uiteraard heb je in de grensgemeenten wel een stijging van het aantal Nederlanders, maar in de rest van de gemeenten zie je dat niet echt,” zegt professor De Groote.

De grensgemeenten blijven populair bij de Nederlanders, blijkt uit de cijfers. In Riemst stijgt het inwonersaantal vooral dankzij het aantal Maastrichtenaren dat uitwijkt naar een betaalbare woning in ons land. Ook Lommel blijft een toestroom aan Nederlanders zien, 350 meer dan vorig jaar. Dat geldt ook voor gemeenten als Neerpelt, Overpelt en Hamont- Achel.

“Het blijft heuglijk nieuws, dat we de kaap van 800.000 hebben overschreden. Bij de volkstelling van ‘91 - toen we net niet aan de 10 miljoen Belgen zaten - waren ze pessimistisch: we zouden nooit 10 miljoen halen, ook in Limburg leek 800.000 onbereikbaar,” zegt De Groote.

“Dat we het wel halen, is ook belangrijk voor onze positionering in dit land.Wat ooit de jongste, meest excentrische provincie was, telt nu 800.000 inwoners. En het is hier bovendien goed om te leven: veel nieuwbouw, veel groen, weinig files.Wat ze ook van ons zeggen, Limburg doet het goed in de statistieken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer