Jachthaven Lommel wil uitbreiden tot circa 150 ligplaatsen

De jachthaven in Lommel neemt een nieuwe start. Vzw De Meerpaal heeft in het stadhuis haar concessie met de stad getekend. De groep ambieert de uitbouw tot een toonaangevende Limburgse haven met 150 ligplaatsen. De jachthaven wordt ook de startplek voor een fietsen wandelroute.

ghouben

Vzw De Meerpaal bestaat uit plaatselijke watersporters, de voorzitter van de Hasseltse haven en een afgevaardigde van de Vlaamse Vereniging voor Watersport. De uitbouw van de jachthaven gebeurt in harmonie met de stad en in overleg met Toerisme Lommel.

“De formule is simpel. We vullen het enthousiasme van de watersporters aan met ervaring. De Vlaamse Vereniging voor Watersport heeft de meeste ervaring in het uitbaten van jachthavens. Denk maar aan Leopoldsburg, Hasselt en Riemst. Bovendien ondersteunt de federatie mee het beleid voor een watersportvriendelijk klimaat. Voor ons is dit een hoogdag want we kunnen zelf het beleid voor deze haven bepalen, binnen de gemaakte afspraken natuurlijk,” zegt vzw-voorzitter Rik Jaeken.

“We hebben de ambitie om in verschillende fasen uit te groeien tot één van de grotere havens in het binnenland met bijvoorbeeld 150 ligplaatsen. Onze havenmeester wordt Rudy Akkermans,” aldus Rik Jaeken.

Wat de vzw voor ogen heeft, past in de visie van de stad Lommel. “Wij dromen van een prachtig geheel waar de waterput van de zandontginning Velbo en vakantiepark Aqua Paradiso in opgenomen zijn. De uitbatingsconcessie van Velbo loopt nog tot 2011. De helft van de put wordt al jaar per jaar verhuurd aan Aqua Paradiso,” legt burgemeester Vanvelthoven uit.

Om te zien of de put geschikt is voor de duiksport laat de provincie op dit moment proefduiken uitvoeren. Ook roei- en kajakmogelijkheden zijn in onderzoek. Secretaris Aloïs Wouters van de vzw:“We zijn al redelijk ver in het seizoen. De meeste ‘bootmensen’ hebben hun plek al vastgelegd. Onze 40 ligplaatsen zijn al meteen volzet geraakt. Nieuwkomers kunnen zich nu inschrijven op een wachtlijst. Dat is nieuw.Iedereen die gebruik maakt van een ligplaats is automatisch lid van de vzw en van de VVV.”

Vice-voorzitter Hans van Boxtel:“ We willen een echt clubgevoel. Dat ontbrak nog.We zijn er niet alleen voor de watersporters. Fietsers, wandelaars en dagjesmensen zijn ook welkom.De haven wordt trouwens binnenkort de startplaats van een fietsen wandelroute. Ook dat is nieuw.”

In april volgt een feestelijke havenopening, wellicht in het gezelschap van het Liberationschip van de marine.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer