Tongeren: Strippers mogen naam Chippendales niet gebruiken

De Chippendales die zondag in Tongeren optraden, zijn niet de echte. Dat beweert althans de Amerikaanse vennootschap Chippendales U.S.A. LLC. De eigenaar van de merknaam Chippendales moest de voorbije maanden met lede ogen toezien hoe de mannelijke strippers, die zich vroeger wel eens Canadese of Royal Chippendales noemden, ook nog een stukje van deze benamingen afgooiden.

ghouben

De Tongerse rechtbank van Koophandel gaf de Amerikaanse Chippendales gisteren na een kortgeding hun zin en legde de eventorganisatoren die de tournee verzorgen, verbod op om nog verder de naam Chippendales te gebruiken zolang het geschil over de merknaam niet beslecht is voor een rechtbank die de zaak ten gronde kan beoordelen.

Chippendales U.S.A.LLC is een vennootschap naar het recht van de Amerikaanse staat Delaware en heeft haar zetel in New York. Haar advocaten trokken vorige week naar de Tongerse rechtbank van Koophandel. Ze vroegen de voorzitter niet dat de anderen hun shows zouden staken, maar wel dat ze niet meer onder de beschermde benaming zouden optreden. De Amerikaanse vennootschap is immers exclusief licentiehouder van het woordmerk Chippendales, dat op 30 oktober 1990 werd gedeponeerd voor de hele Benelux en dat ook in tal van andere landen wettelijke bescherming geniet.

De eventorganisatoren Fun International en Present beweerden tijdens het kortgeding dat de licentiehouder toegelaten heeft dat het merk verwaterde door eerder niet op te treden tegen merkinbreuken. De advocaten van de vennootschap konden echter het tegendeel bewijzen. Volgens de voorzitter van de Tongerse handelsrechtbank drongen voorlopige maatregelen zich op, want er dreigt schade. De groepen dansers zijn immers concurrenten die hetzelfde vrouwelijk publiek bespelen.

“Onze cliënt legt strenge kwaliteitsnormen op voor het gebruik van de merknaam,” aldus de advocaat van de Amerikaanse vennootschap. “Het verbod tot verder wederrechtelijk gebruik is dan ook belangrijk, zeker nu uit perscommentaren blijkt dat de show van zondag in Tongeren van bedenkelijke kwaliteit was. De rechter besliste dan ook dat de naam Chippendales op de bestaande publiciteit voor de geplande optredens in Aalst,Brugge, Luik, Vilvoorde, Charleroi, Spa en Brussel moet verwijderd worden.”

Als de eventorganisatoren niet ingaan op het bevel wacht hen een dwangsom van 1.250 euro per inbreuk. Als de naam opduikt op een nieuwe affiche of in een nieuwe publicatie, wordt die dwangsom verdubbeld.

De echte, zeg maar de Amerikaanse Chippendales, komen ook naar België. Op 26 april treden ze op in het Koninklijk Circus in Brussel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer