Amerikaanse piloten niet voor krijgsraad na bombarderen van Canadezen

Twee Amerikaanse piloten die op 16 april vorig jaar een bom op een Canadese eenheid in Afghanistan gooiden, hoeven zich niet te verantwoorden voor de krijgsraad. Dat heeft een aanklager van het leger donderdag geadviseerd. Bij het incident kwamen vier Canadezen om het leven in de buurt van Kandahar.

AP Ned

Eerder werd in een gezamenlijk Amerikaans-Canadees legeronderzoek geconcludeerd dat de twee piloten, de majoors Harry Schmidt en William Umbach, onvoldoende hadden nagegaan of ze te maken hadden met een vijandelijk doelwit. Of de twee wel of niet voor de krijgsraad moeten komen, beslist de commandant van beide piloten, luchtmachtgeneraal Bruce Carlson. Wanneer deze een beslissing neemt is niet bekend.

De piloot die de lasergeleide bom op de Canadese eenheid afvuurde heeft verklaard dat hij dacht dat hij vanaf de grond beschoten werd en dat hij vervolgens uit zelfverdediging een aanval op de Canadezen heeft uitgevoerd.

De piloot handelde daarbij volgens het legeronderzoek echter in strijd met de voorschriften omdat hij kort daarvoor toestemming had gevraagd om aan te vallen en hem die toestemming is onthouden, aldus een van de conclusies in het onderzoeksrapport. Dat verklaarde de Amerikaanse piloot daardoor schuldig aan "ongepast gebruik van dodelijk geweld".

In een onderzoek van het Amerikaanse leger kwam naar voren dat er in de vlieginstructie die voor de missie aan de betrokken piloot is uitgereikt, melding is gemaakt van een Canadese eenheid op oefening in de buurt. Dat zou kunnen betekenen dat de piloot zijn instructie niet gelezen heeft. Beide piloten hebben ontkend op de hoogte te zijn geweest van de aanwezigheid van de Canadese eenheid in de buurt.

De advocaat van de piloten heeft eerder gezegd dat zijn cliënten onder invloed van amfetaminen waren die zij verplicht moesten gebruiken. De Amerikaanse luchtmacht heeft erkend dat amfetamine gebruikt wordt als middel tegen vermoeidheid zodat piloten tijdens lange missies alert blijven. Het gebruik ervan zou echter niet verplicht zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer