Turks parlement stelt luchtruim open voor VS

De Verenigde Staten hebben van Turkije de toestemming gekregen om bij verdere militaire operaties in Irak het Turkse luchtruim te gebruiken. Met 332 ja- tegenover 202 nee-stemmen besliste het Turkse parlement in Ankara donderdag Amerikaanse gevechtsvliegtuigen gedurende zes maanden toegang tot het Turkse luchtruim te verlenen.

Belga

De oorspronkelijk geplande opmars van 62.000 Amerikaanse soldaten en de stationering van meer dan 300 vliegtuigen en helikopters voor de uitbouw van het noordelijk front werd door het Turkse parlement eerder afgekeurd. Bijna honderd afgevaardigden van de regeringspartij AKP volgden toen het standpunt van de regering niet. In het parlement heeft de partij 365 zetels, een absolute meerderheid.

Met de toelating om Turkije over te vliegen kunnen de Amerikanen naast het inzetten van gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers ook luchtmachttroepen naar het noorden van Irak brengen. Ook de Britse luchtmacht kreeg de toestemming om het Turkse luchtruim te gebruiken. Buitenlandse grondtroepen zijn in Turkije niet welkom.

Het Turkse parlement zette donderdag wel ook het licht op groen voor het sturen van eigen troepen naar het noorden van Irak. De Turkse vice-premier Mehmet Ali Sahin benadrukte dat de Turkse soldaten er alleen humanitaire opdrachten zullen vervullen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer