Turkse houding onduidelijk

Terwijl de Brits-Amerikaanse aanval tegen Irak woensdagnacht is ingezet, blijft de houding van Turkije, buurland van Irak en "bondgenoot" van de VS, voor verwarring zorgen. Blijkbaar overwegen de Turken zelf troepen naar Iraaks Koerdistan te sturen en niet, zoals lange tijd de bedoeling is geweest, in het kielzog van de Amerikanen.

Belga

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan had woensdag al gezegd dat Turkije zijn luchtruim enkel zou openstellen voor Amerikaanse oorlogsvliegtuigen met bestemming Irak. Ongeveer terzelfdertijd zei een anonieme hoge regeringsfunctionaris dat de in de Zuid-Turkse basis Incirlik gestationeerde VS-vliegtuigen niet mogen ingezet worden voor bombardementen.

Erdogan zei dat het Turkse parlement donderdag samenkomt om een resolutie te bespreken die de VS géén toestemming geeft Turkse luchtmachtbases te gebruiken en evenmin toestemming voor Amerikaanse bewegingen van grondtroepen over Turks grondgebied. Dat is veel minder dan wat Washington had gehoopt, en dus verloopt de oorlog voorlopig volgens "plan B" - zonder een invasie in Irak vanuit een noordelijk front in Koerdistan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer