Gentse politieboekhouder ontslagen na gesjoemel

De man die elf jaar lang de boekhouding heeft gedaan van de Gentse politie, wordt volgende week ontslagen door de gemeenteraad. Dat zegt korpschef Freddy Carlier van de lokale politie Gent. Boekhouder Koen de Vreese heeft een aantal jaren geleden een politiemoto verkocht zonder het college om toestemming te vragen. De opbrengst werd niet ingeschreven in de boekhouding.

Belga

De bal ging eind november aan het rollen toen zonechef Carlier zich over het wagenpark van de politie moest buigen. Er moest dringend gesaneerd worden en ook de auto's, moto's en bromfietsen van het politiepersoneel konden niet gespaard blijven. "Bij het opmaken van de inventaris heb ik vastgesteld dat één van de moto's die op de lijst stonden, er niet meer was en verkocht was zonder collegebesluit".

De 400 euro, die ontvangen was voor de verkoop van de moto, was bovendien niet ingeschreven in de politieboekhouding.

De Dienst Intern Toezicht werd ingeschakeld en toen bleek dat er nog meer onregelmatigheden waren in de boekhouding van de Vreese. Zo werden van heel wat (kleine) onkosten die het personeel traditioneel terugbetaald krijgt, zoals reiskosten in het kader van een studiedag, geen bewijsjes bijgehouden, zodat niet kon worden uitgemaakt of er niet teveel aan de stad was gefactureerd.

Het vertrouwen in de boekhouder was definitief weg en daarom wilde Carlier de Vreese niet langer in dienst. "Eind januari heb ik bij de burgemeester zijn ontslag aangevraagd en tijdens een zitting volgende week dinsdag zal de gemeenteraad hem ontslaan". In afwachting is de man verplicht op verlof gestuurd en werden hem zijn bevoegdheden ontnomen. Het gerechtelijk onderzoek naar de fraudezaak loopt nog, maar Carlier verwacht binnen een maand meer duidelijkheid daarover.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer