Massimo Mori en ploegleider naar huis gestuurd

De Italiaan Massimiliano Mori en zijn ploegleider Gabriele di Francesco (Formaggi Pinzolo, ex-Mobilvetta) werden maandagmorgen uit de Tirreno gezet en naar huis gestuurd. Na de aankomst kwamen de twee in de perszaal hun onschuld uitschreeuwen, maar die klaagzang vond bitter weinig gehoor bij onze Italiaanse collega- ’s die schoon genoeg hebben om steeds weer over doping te moeten schrijven.

ghouben

Mori onderging zondagmorgen een bloedcontrole. In het labo stelde men zich vragen. In zo’n geval wordt zo snel mogelijk een tweede controle uitgevoerd op urine. Daarvoor bood Gianni Meraviglia, dopinginspecteur van de UCI, zich zondagavond aan in Mori’s hotel.

De renner bevond zich in de kamer van ploegleider di Francesco. Daar moest hij een urinestaal afleveren. Mori wilde dat zonder toeschouwers doen in de badkamer. Meraviglia volgde hem en trof er een drinkbus met vooraf geproduceerde urine van adjunct-ploegleider di Francesco. Poging tot fraude? Ja, zegt de UCI die besliste om renner en ploegleider voorlopig te schorsen.

Neen, riepen beide betrokkenen maandagavond op een persconferentie. Als zou blijken dat daar reden voor was, verdwijnt Mori’s ploeg zo goed als zeker uit het peloton. Als de renner straks vrijuit gaat, mag de UCI zich aan een proces verwachten voor beschading van het imago van renner en sponsor. Massimo Mori is de zoon van exrenner Primo Mori, die ooit nog een Tourrit won. Ook zijn broer Emmanuele koerst. Die werd vorig jaar uit de Italiaanse WKploeg gezet na een onverwachte dopingcontrole door de Italiaanse federatie. Het zit daar blijkbaar in de familie.