Belgische regering laat toch Amerikaanse militaire transporten toe

De Belgische premier Guy Verhofstadt heeft dinsdag een verklaring van zijn minister van defensie André Flahaut weersproken en gezegd dat België de Verenigde Staten wel degelijk het gebruik van zijn grondgebied voor militaire transporten zal toestaan als Washington een oorlog tegen Irak begint.

AP Ned

Het Amerikaanse leger vervoerde de afgelopen weken veel materieel van bases in Duitsland via de haven van Antwerpen naar de Golf. Flahaut zei zondag dat België het Amerikaanse leger de toegang tot zijn grondgebied en luchtruim zou weigeren als de VS zonder steun van de Verenigde Naties een oorlog in Irak zouden beginnen. Een oorlog zonder VN-mandaat is volgens Flahaut onwettig en dus kan België in zo'n geval niet langer toestemming geven voor de transporten.

Verhofstadt wees er dinsdag op dat België het best zijn ongenoegen met Washington kan tonen door zijn verplichtingen na te komen. "De Verenigde Staten werken niet binnen het internationale kader. De beste manier om dit te laten zien is door ervoor te zorgen dat wij dat wel doen", zei de premier. België is op grond van bilaterale verdragen en NAVO-overeenkomsten verplicht de VS doorgangsrechten te verlenen.

België verzet zich krachtig tegen een oorlog zonder de steun van de VN. Het creëerde samen met Frankrijk en Duitsland zelfs een crisis binnen de NAVO door een besluit om NAVO-bondgenoot Turkije te steunen met het oog op een mogelijke Iraakse aanval verscheidene weken te vertragen.

Minister van buitenlandse zaken Louis Michel, die Flahaut het afgelopen weekeinde steunde, veranderde van standpunt. "Wij zijn ver gegaan, maar er komt een moment waarop wij de belangen van onze natie moeten evalueren", zei Michel. "Wij kunnen laten zien dat wij het oneens zijn met de Amerikanen, de Britten en de Spanjaarden, maar dat betekent niet dat wij vijanden zijn."

België liet tot dusver Amerikaanse militaire transporten ongehinderd passeren. De politie kwam tussenbeide toen antioorlogsbetogers een treintransport op weg naar Antwerpen korte tijd tegenhielden. De afgelopen dagen vonden geen Amerikaanse militaire transporten door België plaats.