Verhofstadt vindt VS-ultimatum 'vlucht vooruit'

"Wat nu gebeurt, is een vlucht vooruit." Zo reageerde premier Guy Verhofstadt deze namiddag op de jongste evoluties in het Irak-dossier. Verhofstadt blikte voor het parlementaire Adviescomité Europese Aangelegenheden vooruit op de EU-Top van donderdag en vrijdag, een ontmoeting die wellicht volledig beheerst zal worden door de nakende oorlog.

Belga

De premier is ontgoocheld over de Amerikaanse aankondiging. Woensdag zal VN-wapeninspecteur Hans Blix zijn nieuwe rapport voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad, onder meer met twaalf taken voor de ontwapening van Irak. Voor Verhofstadt moest daarop gewacht worden. Door die 'ontwapeningstaken' te koppelen aan een timing, kon men beantwoorden aan het compromisvoorstel van de zogenaamde zes onbeslisten in de Veiligheidsraad, aldus de regeringsleider.

Verhofstadt vindt het gek dat de VS nu een land zullen aanvallen waarvan bewezen is dat het geen kernwapens heeft en dat zijn raketten onschadelijk maakt, terwijl de VS de dialoog wil herstellen met Noord-Korea, dat wel nagenoeg zeker kernwapens heeft en volop zijn raketten test.