Katholiek persagentschap Misna: Bush dient de mammon

Het katholieke persagentschap MISNA is verontwaardigd over de toespraak die de Amerikaanse president George W. Bush maandagnacht heeft gegeven. MISNA vindt het schandalig dat Bush de Irakezen oproept, de olieputten niet in brand te steken "want ze behoren aan de Texaanse oliemagnaat en zijn entourage aan het hoofd van de supermogenheid". Iedereen in de wereld weet dat zijn rechterhand, Dick Cheney (ex-ceo van Halliburton), en zijn raadgeefster Condoleezza Rice (ex-ceo van Chevron) betrokken zijn bij het zwarte goud, aldus MISNA.

Belga

MISNA noemt Bush "de politieman van de wereld" die in naam van de mammon, de God van het geld, bereid is een oorlog te ontketenen om, zo zegt hij, zijn land te verdedigen. "De wapeninspecteurs van de VN hebben hun valiezen gemaakt om plaats te maken voor de kruisvaarders van het derde millennium. De bitterheid regeert nu het Witte Huis tegen de VN en het internationale recht in gaat optreden tegen een soeverein land en een volk dat al zoveel te lijden had van het (in 1991, nvdr) opgelegde embargo"'.

"May God Bless America", zei Bush op het einde van zijn toespraak, maar tot welke godheid heeft hij zich gericht, vraagt MISNA zich af. Tot deze van de groene biljetten van de Federale Reserve? Als dat zo is, heeft hij zich niet vergist. Want de God, waarvan de evangelies spreken, kan in deze omstandigheden niet akkoord gaan met de regering van Washington, aldus MISNA.

Saddam Hoessein is een crimineel, aldus MISNA, "maar de wereld zit vol met personages zoals hij". Zij worden niet gestraft door "tabula rasa" te maken van een land "alsof de burgers kanonnenvlees zijn".