Tongeren: Gerecht legt beslag op medische drugsdossiers

Het Tongers gerecht wil een globaal overzicht van de recente drugsproblemen in de stad en heeft daarom alle medische dossiers van de personen, van wie vermoed wordt dat ze overleden aan een gevaarlijke dosis drugs, in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op een aantal dossiers van bekende drugsgebruikers. Nagegaan wordt of er een link is met de medische behandeling van al deze gebruikers.

ghouben

De Tongerse onderzoeksrechter Hilaire D’Hooghe is belast met het onderzoek naar de verdachte overlijdens in twee maanden tijd in de oudste stad van het land. Leden van de lokale politie en de GDA hebben vrijdag alle medische dossiers van de overledenen in beslag genomen, maar ook dossiers van drugsgebruikers die naar een mogelijk verband tussen de overlijdens zouden kunnen wijzen.

Het onderzoek bevindt zich echter nog maar in een beginfase; het zal nog een tijdje duren voor bijvoorbeeld de resultaten van de toxicologische onderzoeken bekend zijn. Waar in het begin werd gedacht dat in Tongeren harddrugs van slechte of superieure kwaliteit aan de man werden gebracht, lijkt het er nu op dat het probleem zich eerder in medische hoek situeert.Tot die conclusie kwamen alvast de makers van de reportage van Telefacts, het VTM-duidingsprogramma over de problematiek in de Ambiorixstad.

In de uitzending maandagavond ging een journalist, die zich uitgaf als een drugsverslaafde van buiten de stad, bij een dokter op bezoek. De arts zou in het drugsmilieu bekend staan als iemand die ongeremd methadon voorschrijft. In een kwartiertje tijd kreeg de journalist, zonder enig medisch onderzoek, een voorschrift voor een flesje methadon van 1.000 milligram goed voor 50 dosissen van 20 milligram.Er wordt van een dodelijke dosis gesproken als de grens van 20 milligram overschreden wordt.

Kostprijs van een flesje: 15 euro. “Hiermee kunnen we starten. Je kunt je dagelijkse dosis innemen bij de apotheker,maar dan neemt hij de verantwoordelijkheid. Je moet die zelf nemen,” benadrukte de arts. “Je moet het flesje zelf bij de apotheker gaan halen.” De Tongerse arts waarschuwde de zogenaamde patiënt nog dat hij het spul niet verder aan de man mocht brengen.

“Ik raad u af de methadon te verkopen. Zeker nu niet, in het licht van wat er de laatste tijd allemaal in Tongeren gebeurt,” aldus de arts. “Er moet een tweede circuit zijn. Je moet het niet voort verkopen want je loopt het risico dat je een undercover- agent tegen het lijf loopt.”

In de reportage liet de Tongerse burgemeester Patrick Dewael uitschijnen dat er indicaties zijn dat het voorschrijfgedrag van sommige dokters “onverantwoord” is. En ook een Genkse dokter, die al 15 jaar drugsverslaafden begeleidt, had het over een “medische fout”. Enkele Tongerse artsen denken daar anders over.

“Onethisch, pure sensatie” was het commentaar op de reportage van Telefacts. De meeste artsen wilden niet openlijk reageren omdat aanstaande donderdag een vergadering van de Tongerse huisartsenkring op de agenda staat en nadien pas een standpunt wordt bekend gemaakt.

“Het is niet moeilijk om een probleem te veinzen en dan later triomfantelijk met een voorschrift naar buiten te komen. Tussen een arts en een patiënt moet een vertrouwensband bestaan. Als een patiënt zegt dat hij hoofdpijn heeft, ga je er vanuit dat hij dat niet veinst en schrijf je hem een gepast medicijn voor. In de reportage ging de arts er ook van uit dat de man die voor hem zat met een probleem kampte.De arts heeft gepast gereageerd, hij gaf zijn patiënt goede raad,” aldus een Tongerse arts die erop wijst dat “op televisie enkel laat zien wat men wil laten zien”.

Sommige Tongerse dokters storen er zich aan dat in stad nu plots een heksenjacht op geneesheren is ontketend. “Zonder de resultaten van het gerechtelijk onderzoek af te wachten, doet men nu alsof het gerecht op zoek is naar criminelen. De dokter die in de reportage werd opgevoerd, is overigens een ernstig mens,helemaal geen charlatan,” klonk het.

De arts die in de Telefacts-reportage werd opgevoerd, was zich gisteravond van geen kwaad bewust. De geneesheer zei dat hij de reportage niet had had gezien, dat niemand hem erover had aangesproken en dat hij zich geen enkel bezoek zoals hierboven beschreven, herinnerde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer