Deputatie wil natuurgebied ruilen voor industriegrond in Diepenbeek

De natuurbewegingen en provinciale Milieuraad (Mi- Na) zijn ziedend op het provinciebestuur omdat het 65 ha natuurgebied aan de Vlaamse gemeenschap wil overdragen in ruil voor 14 ha industriezone aan het Wetenschapspark in Diepenbeek.

ghouben

De MiNa-raad dient zelfs een ‘motie van wantrouwen’ in tegen het provinciaal beleid omdat ze niet werd geconsulteerd. Gevolg is dat de stemming hierover vandaag in de provincieraad wordt uitgesteld. Het Vlaamse gewest wil naast het Wetenschapspark in Diepenbeek 14,24 ha voornamelijk zone van openbaar nut (industriezone) verkopen. Voor het provinciebestuur een uitgelezen kans om de researchcampus verder uit te bouwen. Ze moet volgens het schattingsverslag dan wel 852.000 euro ophoesten.

Maar in haar strategie van zuinig beleid wil het bestuur niet met geld betalen, maar met natuurgebieden: 24 ha natuurgebied in Alden Biesen, 13 ha in Gerhagen (Tessenderlo), en 27,6 ha in de Vallei van de Ziepbeek (Lanaken), in Ten Haagdoornheide (Houthalen-Helchteren) en De Teut (Zonhoven). Omdat deze gebieden samen 842.919 euro waard zijn, zal de provincie het verschil (9.081 euro) bijpassen.

In een brief aan alle provincieraadsleden klagen Stichting Limburgs Landschap,Natuurbeschermingsactie Limburg en Natuurpunt Limburg deze patrimonium- overdracht aan.“Het is alvast geen daad van goed bestuur om in het licht van het ‘Jaar van het Natuurtoerisme (2004)’ een uitverkoop van de natuur te houden. Het bewijst dat de provincie als eigenaar op lange termijn een onbetrouwbare natuurbeschermer is,” klinkt het daar.

Ook de provinciale Milieu- en Natuurraad (MiNa-raad) is ziedend. In haar briefadvies vindt ze een ruiling onverdedigbaar omdat ze niet op voorhand werd geconsulteerd en omdat groene middelen worden gebruikt voor de financiering van economisch beleid.“De MiNa-raad dient bovendien een ‘motie van wantrouwen’ in voor het provinciaal (natuur)beleid,” aldus de nota, waarin wordt gedreigd met meer drastische acties.

Leefmilieugedeputeerde Frank Smeets (CD&V) gaat de provincieraad vandaag voorstellen de stemming met een maand uit te stellen.“De reactie van MiNa is overdreven. Dat ze niet is geconsulteerd, is het gevolg van een spijtige communicatiefout. Daarom gaan we alles eens op een rijtje zetten en op basis van alle standpunten MiNa om een nieuw advies vragen. De provincieraad heeft dan volgende maand het laatste woord.”

Coalitiepartner SP.A liet gisteren al bij monde van fractieleider Walter Cremers weten dat “beide dossiers apart moeten worden behandeld en dat voor aankoop van gronden middelen in de begroting moeten worden voorzien.”Voor N-VA-Oppositieraadslid Jan Peumans is de zaak duidelijk: “De koppeling van de twee dossiers is pure koehandel als gevolg van de financiële armoede van dit bestuur.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer