Nieuwe richtlijnen voor behandeling prostaatkanker voorgesteld

"Sterven aan prostaatkanker is een pijnlijk en onmenselijk gebeuren. Eigenlijk zou niemand dat nog mogen meemaken." Dat zegt professor Hein Van Poppel, uroloog UZ Leuven. Het jaarlijks congres van de Europese Associatie van Urologie (EAU) stond in grote mate in het teken van de strijd tegen prostaatkanker, de meest voorkomende kanker bij mannen, met 5.129 sterfgevallen per jaar in België.

Kdejager

BR>

Eén op de tien mannen wordt erdoor getroffen. Niet veel minder dan vrouwen door borstkanker, en toch is prostaatkanker bij het brede publiek veel minder bekend. Ten onrechte wordt gedacht dat het een oudemannenziekte is. Velen hebben geen idee wat de prostaat voor iets is, waarvoor die dient en wat er mee kan mislopen. Mannen lopen bovendien veel minder snel naar de dokter.

De prostaat is een klier onder de blaas, die het zaadvocht produceert en opslaat. Vanwege de zeer delicate ligging brengen prostaatproblemen de levenskwaliteit serieus in het gedrang. Incontinentie, impotentie en nierproblemen zijn veel voorkomende neveneffecten, ook van de behandeling.

Traag proces

Voor velen is het een geluk bij een ongeluk dat prostaatkanker meestal traag gaat. "Er verloopt gemiddeld 10 jaar tussen het ontstaan en de diagnose," zegt professor Schulman (ULB), voorzitter van de Belgische Vereniging Urologie. "Gevolg is dat de tijdspanne om met succes te kunnen behandelen, relatief kort is. Het is dus belangrijk er snel bij te zijn om uitzaaiingen en complicaties te vermijden."

De kanker manifesteert zich eerst aan de buitenkant. Plasproblemen, pijn in de onderrug en botproblemen

kunnen

wijzen op de aanwezigheid van een tumor, maar zijn op zich geen betrouwbare symptomen. De erfelijke factor speelt een rol bij 9% van alle prostaatkankers. De jongste jaren is er veel te doen over de invloed van voeding als mogelijke oorzaak. Mannen met een overgewicht van 35% lopen 40% meer kans om prostaatkanker te krijgen. Veel verzadigde vetten in de voeding verhogen het risico. Het gebruik van vitamine E, soja- en tomaatproducten lijkt daarentegen een remmende invloed te hebben.

Opsporing

Opsporing gebeurde traditioneel via een vervelend

rectaal toucher

- waarbij de dokter de prostaat met de hand bevoelt via het rectum. "Maar daar kan je geen diagnose meer op baseren", zegt professor Schulman. "Als je niets voelt, betekent dat niet dat er geen kanker is. En als je wél iets voelt, is de kanker meestal al te ver gevorderd."

Het komt er dus op aan de prostaatkanker op te sporen als er nog geen tumor is. Dat kan, via een eenvoudige bloedtest die 10 euro kost. Die meet het PSA, een eiwit dat als een soort barometer het risico aangeeft. Ingeval van ongunstige uitslag moet de diagnose bevestigd worden door een biopsie, waarbij een stukje weefsel wordt weggenomen. Dankzij de PSA-tests worden nu veel meer 'jonge' prostaatkankers opgespoord, zodat het sterftecijfer daalt.

Zou het dan niet beter zijn alle 55-plussers een PSA-test cadeau te doen, zoals vrouwen een borstkankeronderzoek krijgen? Daarover zijn de urologen het absoluut niet met elkaar eens. "Gevaar is dat massale screening tot onnodige paniek en overbehandeling zal leiden, met meer nadelen dan voordelen voor de patiënt", zegt professor Van Poppel. "Het kan soms beter zijn de prostaatkanker niet agressief te behandelen, maar geduldig af te wachten. Meer mannen sterven

mét dan van hun prostaatkanker."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer