Chirurgie aan de lopende band

In de urologische centra worden aan de lopende band prostaatklieren chirurgisch verwijderd. Het is de meest succesrijke behandeling, als de kanker niet is uitgezaaid.

Kdejager

BR> "Prostaatkanker is een ziekte die zich zeer individueel manifesteert, vandaar dat de behandeling zeer individueel moet gebeuren, afhankelijk van leeftijd en voorkeur van de patiënt zelf," aldus professor Van Poppel. Er is vandaag een hele waaier behandelingsmogelijkheden beschikbaar.

-

Chirurgie:

verwijderen van de hele prostaat

(prostatectomie)

of een gedeelte ervan. Het is de meest toegepaste behandeling in België, met 2.321 ingrepen per jaar (tegenover 126 radiotherapie). Aangewezen behandeling op jongere leeftijd. In 80% tot 90% van de gevallen lukt de ingreep en is de tumor weg. Gebeurt meer en meer via kijkoperatie

(laparascopie)

.

-

Radiotherapie:

Overlevingskans even groot als met chirurgie, maar kanker kan terugkomen na 7 tot 8 jaar. Om die reden wordt radiotherapie vooral gebruikt voor 75-plussers. Een variant is de

brachytherapie: inplanting van radioactieve 'zaadjes' in de prostaat zelf. - Andere: Cryotherapie (bevriezen), bestraling met ultrasone golven, laser.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer