Almanij ziet nettowinst 4 procent stijgen in 2002

Almanij, de holding boven bankverzekeraar KBC, KB Lux en Gevaert, heeft in het boekjaar 2002 zijn nettowinst (deel van de groep) met 4 procent zien toenemen tot 717,5 miljoen euro. Dat heeft de Belgische holding dinsdag bekendgemaakt.

Belga

Het exploitatieresultaat, voor waardecorrecties op aandelen en kredieten, groeide met 29,5 procent tot 2,687 miljard euro. De stijging is onder meer te danken aan een toename van de rente-inkomsten (+18 pct) en de premie-inkomsten (+26 pct). Daarnaast droegen ook meerwaarden op de obligatieportefeuille en een strikte kostenbeheersing bij tot de groei van het resultaat.

Als gevolg van de beursmalaise moesten wel waardecorrecties worden geboekt op kredieten en effecten voor een totaalbedrag van 1,055 miljard euro. De waardeverminderingen op aandelen werden evenwel goedgemaakt door de meerwaarden op obligaties en de aanwending van een voorziening die in het verleden werd aangelegd voor dergelijke beursrisico's.

De bankactiviteiten - KBC Bank en KB Lux - droegen voor 569,8 miljoen euro bij tot de groepswinst, 3,6 procent meer dan het jaar voordien. Ook het exploitatieresultaat ging 34,1 procent hoger. De verzekeringspoot zag de nettowinst voor het boekjaar 2002 met 5,7 procent terugvallen naar 230 miljoen euro. Het investeringsbedrijf levert een negatieve bijdrage van 45 miljoen euro aan de groepswinst van Almanij.

De Belgische holding stelt een nettodividend van 1,035 euro voor, 5,5 procent hoger dan in 2001.