Nettowinst BASF fors lager

De Duitse chemiereus BASF heeft het afgelopen jaar de nettowinst zien kelderen met 74 procent tot 1,5 miljard euro. De winst voor belastingen nam toe met meer dan 25 procent tot 2,88 miljard euro. De politieke onzekerheid vertroebelt de vooruitzichten voor 2003. De cijfers liggen hoger dan de verwachtingen van analisten. "Ondanks de moeilijke situatie bij belangrijke klanten bleef de verkoop van de BASF-producten op peil", zei aftredend ceo Jürgen Strube aan de aandeelhouders. De totale omzet van het bedrijf ging 0,9 procent lager tot 32,2 miljard euro. "De groei in volumes met ongeveer acht procent compenseerde de lage prijzen en het wisselkoerseffect niet volledig", gaf hij aan.

Belga

"De cijfers tonen aan dat we de juiste strategie toepassen. We wachten niet passief op een ommekeer, maar handelen snel en beslist. De herstructureringen die we in 2001 lanceerden hadden vorig jaar een positief effect. We hebben onze kosten drastisch teruggedrongen, onze structuur verbeterd en we richten ons beter op onze klanten."

BASF wil dit jaar de kosten verder drukken met ongeveer 1 miljard euro. Tegelijkertijd investeert het bedrijf in winstgevende activiteiten en groeimarkten.

Aan voorspellingen wil Strube zich niet echt wagen. In het eerste kwartaal verwacht BASF een hogere omzet en operationele kasstroom. In het tweede kwartaal zou de groei vertragen. In de loop van 2002 was er een sterke druk op de marges. De omzetprijzen daalden met meer dan vijf procent. De hogere koers van de euro tegenover de dollar en de yen en de waardevermindering van Zuid-Amerikaanse munten speelden in het nadeel van de chemiereus.

In Europa boekte BASF een omzet van 17,7 miljard euro, dat is 1,6 procent minder dan in 2001. In Noord-Amerika (NAFTA) is het herstel ingezet, met name dankzij een hoger zakencijfer in de petrochemie. De operationele kasstroom steeg er aanzienlijk.