Vakbonden textielsector organiseren prikacties

De vakbonden in de textielsector organiseren deze week prikacties, zo vernam Belga van vakbondsman Carl De Clercq (ACV Textura). De bonden zijn er niet over te spreken dat de werkgevers in de nieuwe cao voor 2003 en 2004 niet verder willen gaan dan een loonsverhoging van maximum 0,1 euro per uur. De cao-onderhandelingen in de textielsector liepen vorige vrijdag spaak.

Belga

Dinsdag vond al een eerste vakbondsactie plaats in het textielbedrijf Bexco in Hamme. Vakbondsmilitanten brachten het bedrijf een bezoek om de arbeiders te informeren over de stand van zaken. De werknemers legden het werk een uur stil. Deze week zijn nog dergelijke prikacties gepland.

De vakbonden zullen zich eind deze week beraden over verdere acties. Als de werkgevers niet ingaan op hun eisen, komen er stakingen in de sector. De vakbonden dienden maandag een stakingsaanzegging in, die volgende week maandag afloopt. Volgens de werkgevers, verenigd in de federatie Febeltex, respecteren de vakbonden het interprofessioneel akkoord niet. Dat voorziet in een maximale loonstijging van 5,4 procent voor de komende twee jaar. De vakbonden zeggen een eisenbundel te hebben ingediend mét respect voor het interprofessioneel akkoord.