Eerste "gelegenheidsaanval" op Irak

De Verenigde Staten zijn donderdagmorgen rond 4 uur onze tijd een oorlog begonnen tegen het Iraakse regime. In Bagdad waren geen vliegtuigen te zien, maar in het zuiden van de stad vond een zware explosie plaats. Volgens een Amerikaanse regeringsbron vallen de VS met kruisraketten aan afgevuurd vanop vliegdekschepen. Het zou gaan om een "gelegenheidsaanval" op leiders - onder wie Saddam zelf - die zijn gesignaleerd in de omgeving van Bagdad.

AP Ned

De aanvallen zouden nog maar een voorbode zijn van de echte oorlog. Volgens Arabische bronnen zijn meer dan twintig steden in het centrum en het zuiden van Irak door de VS aangevallen. Het gaat ook om de stad Basra. Mariniers zouden proberen de stad en de haven Umm Kassar in te nemen.

Omstreeks 6 uur 46 Belgische tijd zijn in Mossoel, de belangrijkste stad in het noorden van Irak, de sirenes beginnen loeien, aldus de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Het station maakte geen melding van bombardementen.

De VS en Groot-Brittannië maken zich schuldig aan "schandelijke misdaden tegen Irak en de menselijkheid", heeft de Iraakse president Saddam Hussein donderdag gezegd in een toespraak op de Iraakse televisie. Het was de eerste reactie van Saddam op het begin van de Amerikaanse aanval op Irak, maar het is niet duidelijk of het al dan niet om vooraf opgenomen beeldmateriaal gaat. Saddam omschreef de Amerikaanse president als de "kleine, kwade Bush".

De eerste bombardementen op Bagdad hebben volgens het Iraakse ministerie van informatie aan tien mensen het leven gekost. Bevestiging door andere bronnen van het bericht is er niet.

De meest relevante reactie komt van China. De grootmacht in wording heeft gevraagd onmiddellijk op te houden met de oorlog in Irak: "De militaire actie tegen Irak schendt het charter van de Verenigde Naties". De Duitse regering is "onthutst" over het begin van de oorlog tegen Irak en maakt zich grote zorgen. Premier Verhofstadt en vice-premier Vande Lanotte hebben intussen ook hun ontgoocheling geuit over het begin van de oorlog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer