Turkije wil VS toegang tot luchtruim geven

De Turkse regering vraagt het parlement donderdag om vluchten van het Amerikaanse leger over Turkije toe te staan. Dat heeft premier Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd. De regering wil Turkse luchtmachtbases echter niet beschikbaar stellen, noch faciliteiten om bij te tanken.

AP Ned

BR>

Ook de luchtmachtbasis Incirlik, waar al vijftig Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zijn gestationeerd voor patrouilles boven de Iraakse no-flyzones, zou niet mogen worden gebruikt van de Turkse regering. Met het regeringsvoorstel is de toestemming aan Amerikaanse grondtroepen om vanuit Turkije aanvallen op Irak uit te voeren van tafel, net als het hulppakket ter waarde van ongeveer 15 miljard dollar dat de Amerikaanse en Turkse regering enkele weken geleden in ruil daarvoor overeen waren gekomen.

Wel zouden de Verenigde Staten hebben ingestemd met de inzet van Turkse troepen in Noord-Irak als de oorlog in Irak uitbreekt. Turkije vreest dat de Iraakse Koerden een onafhankelijke staat zullen uitroepen als Saddam Hussein wordt afgezet, en dat Turkse Koerden zich daar bij aan willen sluiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer