Blair overleeft Britse motie tegen oorlog

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdagavond een motie tegen een oorlog in Irak verworpen met 396 tegen 217 stemmen. De motie was ingediend door leden van de Labour-partij van premier Tony Blair.

AP Ned

In de motie werd gesteld dat er onvoldoende reden was voor een oorlog. Zo'n 135 Labour-parlementariërs steunden de motie. De grootste oppositiepartij, de Conservatieven, steunt Blair.

Vorige maand stemden 122 Labour-afgevaardigden tegen het Irak-beleid van Blair. De grootste opstand binnen Labour sinds zijn aantreden was daarmee een feit. Deze week stapten twee leden van het kabinet op uit protest tegen Britse deelname aan de aanstaande oorlog.

In principe heeft Blair geen toestemming van het parlement nodig om mee te doen aan een oorlog. Toch heeft de Britse premier dinsdag zijn uiterste best gedaan de dissidenten in zijn eigen partij te overtuigen. Blair is zich er goed van bewust dat een meerderheid van de Britten tegen een oorlog is zonder steun van de VN en dat hij met zijn steun aan de VS zijn eigen politieke toekomst op het spel heeft gezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer