Afluistersysteem in EU-ministerraad: meerder landen 'afgetapt'

"Niet alleen de Franse en de Duitse telefoons in de Europese ministerraad konden worden afgetapt, maar ook die van andere landen. Wie de eigenlijke opdrachtgever was, kunnen we op dit ogenblik echter niet zeggen." Dat zei de woordvoerder van de Europese ministerraad, Dominique-Georges Marro, woensdag in het Justus Lipsius-gebouw (foto) in Brussel. Hij suggereerde dat mogelijk de VS achter deze praktijken zitten.

Belga

De bal kwam woensdagmorgen aan het rollen door een bericht in Le Figaro over illegale afluisterapparatuur op de telefoons van Frankrijk en Duitsland in het gebouw.

De interne veiligheidsdienst van de Raad kwam de aftappraktijken enkele dagen geleden op het spoor. "De apparatuur, aldus Marro, was erg gesofistikeerd en werd niet onmiddellijk ontmanteld. Op deze manier hoopten we de identiteit van de opdrachtgever te achterhalen. Omdat het nieuws voortijdig in de Franse krant Le Figaro uitlekte, bestaat er op dit ogenblik nog geen duidelijkheid wie van deze operatie profiteerde. We hebben geen enkel bewijs dat het de Amerikanen zijn, maar ook niet dat ze het niet zijn," aldus Marro.

Hoeveel landen werden afgetapt, wilde Marro niet kwijt. "Het zijn er alleszins meer dan twee, maar niet alle lidstaten werden geviseerd. Het gaat niet om een algemene ingreep."

Of België ook met de aftap werd geconfronteerd, is momenteel niet duidelijk. Buitenlandse Zaken hierover: "Onze permanente delegatie werd niet geïnformeerd."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer