Belgische klacht wegens oorlogsmisdaden tegen Bush sr.

Zeven Iraakse slachtoffers van de Golfoorlog van 1991 hebben dinsdag in België een klacht wegens oorlogsmisdaden ingediend tegen de vroegere Amerikaanse president George Bush, de vader van de huidige president.

AP Ned

Ook vice-president Dick Cheney en minister van buitenlandse zaken Colin Powell zijn aangeklaagd - zij waren toentertijd minister van defensie en stafchef -, evenals de toenmalige commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak, Norman Schwartzkopf.

De klacht gaat over een bombardement op 13 februari 1991, toen een schuilkelder in Bagdad werd getroffen waarvan de Amerikanen dachten dat het een ondergronds commandocentrum was. Bij het bombardement kwamen 403 mensen om het leven, onder wie 52 kinderen en 261 vrouwen.

De volgende stap is dat een Belgische rechtbank moet beslissen of de klacht in behandeling kan worden genomen. België kent sinds 1993 een wet volgens welke Belgische rechtbanken oorlogsmisdaden kunnen berechten, ongeacht in welk land ze plaatshadden of door wie ze werden gepleegd. Op grond van de wet zijn al klachten ingediend tegen onder anderen de Israëlische premier Ariel Sharon, de Palestijnse leider Yasser Arafat, de Cubaanse president Fidel Castro en de Iraakse leider Saddam Hussein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer