Kapitein en stuurman Greenpeace-schip gedagvaard voor aanvaring

Voor de correctionele rechtbank in Brugge is dinsdag een rechtszaak gestart tegen de kapitein en de stuurman van het Greenpeace-schip Sirius. De twee Nederlanders worden ervan beschuldigd op 1 september 1995 kwaadwillig op zee het verkeer gehinderd en belemmerd te hebben en tweemaal opzettelijk een aanvaring te hebben veroorzaakt. Het openbaar ministerie vroeg een principiële straf.

Belga

Het incident gebeurde in de vaargeul naar de marinebasis in Zeebrugge. De Sirius voerde er actie tegen de komst van het Franse marineschip A792 Borda naar aanleiding van enkele kernproeven van Frankrijk bij het koraaleiland Mururoa in de Stille Oceaan. De gedagvaarde kapitein en stuurman zijn Albert Kuiken (55) uit Hallem en Frank Kamp (40) uit Deventer. Volgens de Franse Staat, die zich destijds burgerlijke partij stelde maar nu niet meer aandringt op een schadevergoeding, veroorzaakte het Greenpeace-schip een aanvaring.

Volgens de stuurman kan hem niets ten laste worden gelegd. Hij zou de bevelen van zijn hiërarchische overste, de kapitein, strikt hebben opgevolgd. De kapitein, een werknemer van Greenpeace, pleitte dat hij nooit in een positie lag die een aanvaring mogelijk maakte, maar dat een sleepboot van de marine op zijn schip begon te beuken. De sleper zou een terugslag hebben gekregen en daarop tegen het Franse schip zijn gebotst. De Borda liep daarbij averij op. De verdediging legt de schuld dan ook bij een derde. De rechtbank zal in deze zaak op 29 april vonnissen.