Denert legt zich voor graafmachine uit protest tegen potpolder

De Kruibeekse burgemeester Antoine Denert heeft zich dinsdag voor een graafmachine neergelegd uit protest tegen de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied in zijn gemeente.

Belga

Rond kwart na elf voerde aannemer Dredging International zwaar materieel aan om de werken aan te vatten. Zowat dertig actievoerders versperden echter de doorgang en legden zich neer op het wegdek. De politie keek vanop afstand toe maar moest niet ingrijpen.

De actie verliep vrij rustig buiten enkele incidenten waarbij de cabine van een vrachtwagen werd bekogeld met eieren en twee actievoerders zich onderaan vastketenden. Rond 13 uur werd de demonstratie beëindigd.

Opvallend was de afwezigheid van landbouwers die Denert altijd al hebben gesteund in zijn strijd tegen de potpolder. De burgemeester is boos op de boeren die volgens hem "hun ziel hebben verkocht voor enkele zilverlingen". De landbouwers hebben een akkoord met Zeeschelde over het tijdelijk gebruik van de gronden. Bovendien kunnen ze bovenop de onteigeningsprijs extra compensaties krijgen als ze hun verzet staken.

Burgemeester Denert weigert zich bij de komst van een overstromingsgebied neer te leggen en kondigt al een volgende actie aan. Dit keer wil hij naar het koninklijk paleis trekken en de koning vragen in te grijpen.