Vrouwen delen flirten met chimpansees

Het is één van de vervelendste misverstanden tussen de seksen: mannen interpreteren een vriendelijke blik of woord van een vrouw zo snel en vaak zo onterecht als een soort uitnodiging - met alle gevolgen vandien. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe dat komt.

Belga

Nemen alle mannen hun wensen dan voor werkelijkheid? Nee, zeggen onderzoekers aan het Social Issues Research Centre (Sirc) in Oxford, waarin antropoloog Desmond Morris een belangrijke rol speelt.

In feite zenden de vrouwen flirtsignalen uit die proteanen worden genoemd en die niets meer zijn dan een instinctieve vrouwelijke impuls om in te schatten of de gesprekspartner de moeite waard is. Volgens Kate Fox, de co-directeur van Sirc, sturen vrouwen tijdens de eerste minuten van een ontmoeting van een man uiteenlopende en dubbelzinnige signalen uit, waarmee ze mannen in een positie manoeuvreren waarin die zich moeten uiten.

Door het soms tegenstrijdige karakter van die proteaanse signalen, is het niet zo verwonderlijk dat die door mannen vaak, te vaak, worden genterpreteerd als een invitatie. Als de vrouw uit een dergelijke flirt-proloog goede indrukken overhoudt, volgt het echte process van flirten. Daarin onderscheiden de onderzoeker verschillende fases.

Zo is er de copuleringsblik, waarin diep en intens oogcontact regelmatig wordt onderbroken door het neerslaan van de ogen. Dat wordt gevolgd door glimlachen, en gesynchroniseerde lichaamsbewegingen.

Hoewel de Oxford-onderzoekers concluderen dat mannen vaak te snel conclusies trekken uit dit ritueel, voegen ze daar wel aan toe dat flirten in tweederde van de gevallen uitgaat van de vrouw, een gewoonte die de mens blijkt te delen met chimpansees.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer