Veel Herald-overlevenden verwerkten trauma positief

Bijna de helft van de passagiers die de ramp met de veerboot Herald of Free Entreprise overleefden, meent dat dit trauma hun leven in positieve zin heeft veranderd. Dat blijkt uit een psychologisch onderzoek.

Belga

Op een koude maartavond in 1987, zonk de veerboot Herald of Free Entreprise vlak na het verlaten van de haven van Zeebrugge omdat een laaddeur open was blijven staan. Van de 550 passagiers kwamen er 193 om het leven. De gelukkigen die de ramp kunnen navertellen waren er getuige van hoe anderen in het koude zeewater verdwenen.

Volgens een artikel in het jongste nummer van het vakblad The psychologist, heeft dat verwerkingsproces heel uiteenlopende vormen aangenomen. Van de overlevenden zegt 46 pocent dat de ramp diepe littekens heft nagelaten. Maar een verrassend hoog percentage van 43 procent vindt daarentegen dat hun leven er rijker door is geworden.

Zij zeggen dat ze nu meer belang hechten aan familie en vrienden dan voor de Herald-ramp en dat ze bewuster en dieper leven. Volgens Alex Linley, één van de wetenschappers, krijgen mensen die de dood in de ogen hebben gezien, een beter begrip van wat de dood betekent, en dus ook van wat het leven is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer