Auteur van "Spartacus" overleden

De Amerikaanse bestsellerschrijver Howard Fast, auteur van "Spartacus" en andere historische romans, is woensdag in zijn woning in Old Greenwich (Connecticut) op 88-jarige leeftijd overleden, zo meldden donderdag Amerikaanse media.

Belga

Fast was jarenlang lid van de Communistische Partij, in de VS een niet van carrièrerisico's gespeende ideologische keuze. Zijn met marxistisch klassebewustzijn doordrenkte romans brachten Fast tijdens de hoogtijdagen van het McCarthyisme in het verdomhoekje: zijn boeken werden toen afgedaan als onversneden communistische propaganda. De auteur belandde zelfs drie maanden in de gevangenis, maar besteedde er zijn tijd bijzonder nuttig door achter de tralies zijn meesterwerk "Spartacus" - het in 1960 door Stanley Kubrick verfilmde populistische relaas van de slavenopstand in het antieke Rome - neer te pennen.

Andere bekende titels van Fasts hand zijn "Citizen Tom Paine" en "Conceived in Liberty". De auteur ijverde in zijn literaire werken voor sociale rechtvaardigheid. Onder het pseudoniem E.V. Cunningham schreef hij ook misdaadromans.

Ook de beroemde westernprent "Cheyenne Autumn" (1964) van John Ford en met John Wayne is gebaseerd op een roman van Fast, "The Last Frontier". De thrillers "Mirage" (1965) van Edward Dmytryk (met Gregory Peck en Walter Matthau), "Jigsaw" (1968) van James Goldstone en "Fallen Angel" (1963) van Peter Stone zijn alle gebaseerd op zijn roman "Fallen Angel".